Les 5

Alles over de snelheid

Deze afdeling is gewijd aan snelheid. Wat is snelheid? Wanneer je je gewoon aan de maxima houdt die in Nederland gelden, weet je dat je nooit te snel rijdt. Waar je altijd rekening mee moet houden, is een goed naderingssnelheid.

Je moet altijd op tijd kunnen stoppen wanneer je een obstakel nadert. Als je binnen 15 meter wilt stoppen moet je niet harder rijden dan 25 km/u.  Wanneer je 50 km/u rijdt, heb je al snel ongeveer 50 meter nodig om te stoppen en bij 120 km/u is de stopafstand zòn 180 meter. Bij een noodstop zal de minimale remweg onder ideale weeromstandigheden ongeveer 80 meter zijn bij 120 km/u. Houd hier altijd rekening mee!

Naast de slechte weeromstandigheden moet je ook rekening mee houden met: je conditie, slechte wegdek en bandenprofiel. Tot slot is er een veilige volgafstand ten opzichte van andere auto`s. Je moet nooit te dicht op je voorganger gaan rijden. Een goede regel in Nederland is de zogenamde “twee-seconden-regel”

De regel houdt in dat je ongeveertwee seconden bent verwijderd van de auto voor je. Dit kan je zelf bepalen door een punt te nemen en te kijken wanneer de auto voor je langs dat punt rijdt.Vervolgens moet je twee seconden later langs dat punt rijden. Wanneer dat het geval is, heb je een veilige afstand.

Adviessnelheden

niet veel tijdwinst

Alleen wanneer je langere tijd in de auto zal je tijdwinst hebben. Je kan dan namelijk voor een langere periode een hogere snelheid aanhouden.

Voor de kleine afstanden heeft hard rijden geen zin. Hard rijden heeft dan meestal alleen een hogere benzineverbruik tot gevolg wat slecht is voor het milieu en voor de portemonnee.

gewenning die misleidend is

Het is heel vreemd om van buiten de bebouwde kom de bebouwde kom binnen te rijden

De maximumsnelheid van 50 km/u voelt dan heel raar aan en lijkt heel langzaam. Advies is dan ook om direct op je snelheidsmeter te kijken wanneer jede bebouwde kom inrijdt.

variabele snelheden

Meestal zijn de adviessnelheden variabel om het verkeer goed te laten doorstromen.Wanneer je je aan de plaatselijk gegeven adviesnelheden houdt, ben je meestal het snelst op de plaats van bestemming door bijvoorbeeld groene golven bij verkeerslichten.

tijdig naar rechts gaan 

Wanneer je op de linkerrijstrook rijdt en er is rechts plaats voor jou om dezelfde snelheid aan te houden, ga dan altijd naar rechts.Tevens moet je het verkeer goed laten doorstromen dus ga nooit te langzaam rijden op de linkerrijstrook.

mist: verdubbel je afstand, halveer je snelheid

Mist is heel lastig. Om ongevallen bij mist te voorkomen moet je altijd je afstand verdubbelen en je snelheid halveren.

Meestalis er bij mist wel een maximumsnelheid aangegeven bij matrixborden boven de weg maar deze zijn meestal nog te hoog. Probeer zelf een goede inschatting te maken van de situatie die je tegenkomt.
Maximumsnelheden

Er zijn in Nederland drie maximumsnelheden. Deze zijn afhankelijk van de plaats waar je rijdt. Op autowegen is de maximumsnelheid 100 km/u, op autosnelwegen 120 km/u en op alle andere wegen buiten de bebouwde kom is het 80 km/u. Deze snelheden zijn algemeen en kunnen door borden worden tegengesproken. Wanneer er borden zijn geplaatst, is de snelheid aangegeven op de borden de daar geldende

maximumsnelheid.

maximumsnelheid binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom mag niet harder rijden dan 50 km/u. Natuurlijk is ook dit een algemene regel, dus wanneer er borden staan, mag of moet je deze snelheid aanhouden. Deze snelheiden variëren van 30 km/u tot 70 km/u.

maximumsnelheid met aanhangwagen

Wanneer je met een caravan of aanhangwagen rijdt mag je buiten de bebouwde kom niet harder dan 80 km/u.

maximumsnelheid brommobielen

Brommobielen mogen nergens harder rijden dan 45 km/u.

snelheid aanpassen

Je moet altijd zorgen dat het verkeer goed kan doorstromen. Natuurlijk mag je nooit harder rijden dan de aangegeven maximumsnelheid. Toch moet je oppassen op plaatsen waar bijvoorbeeld kinderen spelen. Hier moet je je snelheid aanpassen.